Seminar za učitelje programa Šola ambasadorka EP

Osmo sezono programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v kateri sodeluje kar polovica slovenskih srednjih šol in dijaških domov, smo otvorili s seminarjem za učitelje-mentorje v Hiši EU.

Izobraževalni program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v šolskem letu 2023/24 povezuje kar 87 slovenskih srednjih šol in dijaških domov. Skozi projekt Parlamenta, ki hkrati poteka v vseh 27 državah članicah Evropske unije, se prepletata dva ključna cilja: izobraževanje mladih o Evropski uniji, njenem ustroju, pomenu, delovanju in o ključnih evropskih temah ter spodbujanje aktivnega državljanstva.

Letošnja sezona je še prav posebna, saj se bosta ta dva cilja ob njenem zaključku neposredno ujela s prihajajočimi evropskimi volitvami, na katerih bomo državljani EU junija 2024 izvolili nov sklic Evropskega parlamenta in na ta način določili smernice in vsebino razvoja Unije v naslednjih petih letih.

Seminar EPAS v Hiši EU

Poziv na volišča 

Tudi zato bodo aktivnosti programa EPAS letos tesno povezane s kampanjo spodbujanja volilne udeležbe skupajsmo.eu, v okviru katere bodo tudi učitelji in dijaki snovali pristope prepričevanja sodržavljanov, naj na volitvah, ki bodo v Sloveniji potekale v nedeljo, 9. junija 2024, oddajo svoj glas in tako povedo, v kakšni Evropi želijo živeti. Naši skupnosti se lahko pridruži vsak, če vas zanima več, obiščite spletno stran skupajsmo.eu.

O vsem tem (in še čem) je beseda tekla na letošnjem otvoritvenem seminarju za učitelje-mentorje programa EPAS, ki smo ga v sredo in četrtek, 11. in 12. oktobra 2023, gostili v Hiši EU. Po predhodni spletni predstavitvi aktivnosti in časovnice projekta so učitelji ob prijetnem druženju izvedeli več o metodah poučevanja evropskih vsebin v učilnicah, splošno dostopnih učnih materialih o EU, brezplačnih obiskih in predavanjih, ki jih ponujata Hiša EU in multimedijski center Doživi Evropo, in še marsičem. 

Seminar EPAS v Hiši EU

Preizkusili so se tudi v virtualni igri vlog Evropskega parlamenta, ki vam je brezplačno na voljo na tem naslovu (pred igranjem ne pozabite izbrati ustreznega jezika, igra je na voljo v vseh 24 uradnih jezikih EU). 

Okrogla miza o prihodnosti EU

Udeleženci seminarja za učitelje so poleg tega prisluhnili še razpravi o prihodnosti Evropske unije, v kateri so svoja mnenja o vlogi in pomenu EU, bilanci 20 let članstva Slovenije v njej, našem odnosu do Unije, aktivnem državljanstvu, vključevanju mladih v politiko in evropskih volitvah izmenjali raziskovalec dr. Faris Kočan iz Fakultete za družbene vede, mladinska delegatka EU pri OZN Lucija Karnelutti, novinar Adrijan Bakič iz TV Slovenija in Andrej Miholič iz Pisarne EP v Sloveniji.

okrogla miza na seminarju EPAS v Hiši EU

Učitelji in dijaki programa EPAS se tako v šolsko leto 2023/24 podajajo opremljeni s širokim naborom znanja, učnih metod in pripomočkov ter zagona, ki so pogoj za to, da bo tudi ta sezona po svoji izvirnosti, dinamiki in ustvarjalnosti presegla vse dosedanje.